beats by dre cheap

o bitkama i ratovima (privatna poruka)

veliki je problem u zivotu mom diferencirati ratove i bitke. zabluda je moja velika sto sam bitke smatrao epizodama rata. svakodnevne bitke, one takozvane zivotne, ali i one prave sa puskom u ruci i kursumima u oruzju neprijatelja; zrna za moju glavu, tijelo. vruci metal koje ce zaliti moj zivot zauvijek bez praska kao kad istopljeno olovo kapne u hladnu vodu onako kako se u Bosni strave saljevaju.

svaka bitka je rat. upustao sam se kao i u sve drugo svom silinom i snagom ili sam u rijetkim momentima lucidnosti casno napustao bojiste bjezeci glavom bez obzira. i s ljudima i s vojskama je isto - nikada ne znas koja je bitka ona presudna, posljednja. da li je upravo ovaj sad juris moj posljednji ili zadnji u kojim mogu trijumfirati u trijumviratu - cula, unutarnji osjecaji, misli.

ti si uglavnom bio iracionalno i zaprepascujuce hrabar, rjecju - predivno lud. sigurno se sjecas svih onih pogleda ispunjenih strahom i divljenjem, od kojih si postajao jos mahnitiji, neustrasiv, jer se u tim pogledima konacno zrcalilo tvoje pravo lice, ono koje oduvijek zamisljas a nikada ne vidis ziveci u zabludi da tako zaista izgledas i da te svi vide onako kako se osjecas.

kao i raspolucenost izmedju slike sebe i onoga sto drugi vide kao tebe, tako si precesto tragicno brkao bitke i ratove. ali to i nije vise tako vazno. bitno je da si prosao bez smrtnih rana iako si sav izranjavan. lutas besciljno ulicama posmatrajuci fizionomije bez da vidis bilo sta na tim licima sto bi ti nekim tebi razumljivim jezikom bilo sta govorilo. neprijatno ti je kada ugledas poznatu osobu kako ti neminovno dolazi ususret. odaje te ta nelagoda vise nego sto zelis priznati. a znas i zasto - samo medju nepoznatima mozes biti ono sto zaista jesi, ono sto mislis, ono sto mnijes da, i zelis da, jesi, a to je ono sto ti sam za sebe, odn. samom sebi, zaista i jesi.

danas kada je bitaka ispred nas svakim danom sve manje i kada znamo neumitnost poraza u svakom ratu koji vodimo zapravo mozemo biti sretni. istinski sretni, kao ljudi koji odavno nemaju sta izgubiti, a ni dobiti. a takvi su svi pravi ratnici kojima je konacna pobjeda, nakon svih izgubljenih ratova, sudbina.

parsifal, odilon redon, 1891

BLOG ZA PAMETNE i one koji ce to tek postati :)
http://kolporter.blogger.ba
13/04/2013 01:10