beats by dre cheap

o promjenama i slicnim pojavama (blog re-akcija)

izgled vara - stvari rijetko stoje onako kako izgledaju. promjene su stalne u prirodi i drustvu ali vecina bitnih stvari ostaje ista. promjene samo tako izgledaju ali to nisu. kada je situacija spremna za napredak obavezno se desava nazadak. analogno tome, sklon sam da u retrogradnim dogadjajima trazim pozitivne pojave napredovanja ka boljem, ako vec bolje ne moze odmah biti.

na domacem politickom tlu biljezimo istorijsku promjenu - nakon vise od dvadeset najtezih godina sa SDA na celu i na ledjima ovog drustva, doslo je vrijeme da ih pozdravimo prosipanjem lavora punog kamenja za njima jer smo zahvaljujuci upravo njima upravo tu gdje jesmo. da, SDS, teroristicka organizacija, je ucinila ovu zemlju jadnom, siromasnom, napacenom, prokletom, ali je SDA sve vrijeme bila na vlasti i samim tim odgovorna za epilog i rezultat svoje politike. ispracamo najvece diletante, intelektualne i moralne kepece, koji su doslovno ovu zemlju napravili septickom jamom. oni koji dolaze, mnogima izgledaju strasno, tragicno strasno, meni - ne, jer strasnije od SDA ne moze, odn strasnije i jadnije od protekle dvije decenije. na kraju krajeva za sve sto ne valja oni su odgovorni, a mogu slobodno reci i krivi, mada nisu i nece biti osudjeni. razlog je posve jednostavan i evidentan - oni su ti koji vladaju i upravljaju ovim drustvom duze od dvije decenije, a da nikada nisu imali jasnu politiku i politicki program, uvijek se na minderu i ispod zita odlucivalo o svemu, sve ostalo je bila farsa. paralelne instuticije, korupcija, pljacka, nestrucnost - prakticno je nemoguce nabrojati sve nacine na koje je ovu zemlju ojadila SDA.

raduje me da je nakon stranke poltrona i interesdzija - STRANKEkofolZABiH - odlaze i rodonacelnici zla. zlatne kasike vidjeli nismo, samo suze, krv i znoj. obecali nam zlato a donijeli nam zlo. (svako pominjanje cetnika i agresije na ovom mjestu smatram intelektualnim abortusom, jer je i recimo Tito imao cetnike pa mu nije trebalo vise od 4 godine za rat, niti 17 godina da izgradi mir. a svako pominjanje Tita u negativnom kontekstu zahijeva spominjanje bilo koga boljeg od njega u proteklih sto godina, da bi razgovor imao smisla. a boljeg nije bilo mada ni on na kraju nije bio dovoljno dobar)

tako dolazimo do promjena. u nasoj zemlji funkcioniraju slicno glasanju na izborima - uglavnom glasamo protiv, rijetko - za. glasamo za ovoga da ne pobijedi onaj. bolje ovo nego ono, ili biramo od dva zla manje. s obzirom da vece zlo i veca banda od SDA ne postoji svaka je promjena uvijek promjena na bolje, bitno bolje.

tesko je biti optimista i reci YES, WE CAN! kada znamo da je aktuelni americki predsjednik samo jos jedna Obmana. uspjela Obmana jer je svojom pojavom sugerirala promjenu na bolje, sto definitivno jeste - cinjenica da je ne-bijelac izabran za predsjednika amerike velika je stvar za americku istoriju - ali ta promjena nije bila dovoljno dobra za sve one koje gazi americka cizma. sloboda je ipak samo rijec koja dobro zvuci u napisanim govorima americkih predsjednika. istina i pravda, takodje ne postoje ali zato, isto tako, dobro zvuce. zoon politikon 21. stoljeca je zoon religion - vjerujmo kako stoje stvari jer nikada necemo spoznati kako stvari zaista stoje, a i ako saznamo samo cemo biti jos nesretniji, jer istina nije sreca. vjerujmo da ce promjene koje su trenutno jos uvijek samo izmjene dovesti do neke promjene, promjene koja ce nas udaljiti od loseg a pribliziti boljem. nije tesko povjerovati u ovo - jer u ovoj zemlji se toliko zabrazdilo u losost da je prostor za pojavu dobrog ogroman, i moze nam se brzo destiti, mada taj potencijal nije garant da ce se dobro zaista desiti. to je na kraju krajeva osnovna lekcija koju smo (kako ko) dobro naucili proteklih dvadesetak najtezih godina.

ne slavim promjene jer one to skoro nikada nisu, mada se takvima cesto cine. (npr, SNSD, je zamijenio zlocinacki SDS, pa smo dobili stranputicu i turbo povratak u proslost) vjerujem u mijenjanje do konacne pobjede razuma i reda - pravne drzave. ukoliko se to ne desi u vrlo bliskoj buducnosti, ova zemlja je zauvijek izgubljen slucaj, uhvacena u vlastiti kovitlac gluposti u kombinaciji sa lopovlukom i mrznjom. i zato svaka promjena godi, cak i ako se nista sustinski ne promijeni, jer samo nam promjene daju nadu i sansu da cemo krenuti naprijed, jer pred nama je dug put i sto prije krenemo prije cemo stici. vjerujmo u moc promjene cak i kada je samo izmjena. vjerujmo da ce jednog dana nas zoon religion postati zoon politikon. vjerujmo u snove, kada ih vec ne mozemo sanjati.

BLOG ZA PAMETNE i one koji ce to tek postati :)
http://kolporter.blogger.ba
03/06/2012 09:27