beats by dre cheap

sta je to intelektualac? (blog meditacija) neobjavljeni postovi 25-7-2011

intelektualac! cesto koristen izraz. precesto. osim u famoznoj pjesmi ramba amadeusa uglavnom nema pejorativno znacenje. mnogi sa ponosom isticu da su intelektualci. cesto cujemo nekoga da za nekoga afirmativno tvrdi da je intelektualac. uglavnom, intelektualac etimoloski ima direktnu vezu sa intelektom, sto je evidentno, ali sta je zaista intelektualac?

da li je intelektualac covjek koji je procitao puno knjiga i stekao veliko obrazovanje? procitati puno knjiga ne mora znaciti i veliko obrazovanje. npr. moj bivsi profesor aleksa buha je procitao puno knjiga, cak je i preveo neke znamenite knjige sa njemackog jezika, ali ako cemo biti vjerni hegelovoj interpretaciji obrazovanosti profesor buha je za razliku od svog djetinjstva kada je bio samo malodobna seljacina, nakon sto je procitao kamion knjiga postao seljacina koja je procitala puno knjiga, ali ta seljacina nije stekla obrazovanje u hegelelijanskom smislu te rijeci. jer obrazovanje znaci upravo ono sto sama rijec kazuje: obrazovati se, oblikovati se ucenjem, edukacijom i slicno. aleksa buha kao ideolog sds. odn. ideolog teroroisticke partije koja je terorizirala gradjane i provela genocid nije obrazovan jer da jeste ne bi mu bila imanentna mrznja prema drugom i drugacijem. samim tim, intelektualac nije nuzno covjek koji je procitao puno knjiga.

da li je inteletualac covjek koji se u svom poslu sluzi prvenstveno i/ili iskljucivo intelektom? cini se na prvu pomisao da je upravo tako. medjutim, ne postoji niti jedan poziv koji iskljucuje intelekt. tako da je i stolar i prodavac opanaka u tom smislu intelektualac. (wikipedia kaze: An intellectual is a person who uses intelligence (thought and reason) and critical or analytical reasoning in either a professional or a personal capacity.) ne mogu se sloziti sa ovako naivnom i uopstenom definicijom.

da li je intelektualac osoba koja je umjetnik ili naucnik? ne nuzno. postoje brojni umjetnici koji nisu u stanju nista smisleno reci ili napisati o svom djelu. a postoje i naucnici koji se bave razvojem sjemenskog luka ili nekom drugom poljoprivrednom disciplinom ili hortikulturom.

po mome (lazno) skromnom sudu intektualac je obrazovana osoba koja ucestvuje u javnom zivotu tako sto djeluje kao svojevrsni korektiv. u grckom polisu su to bili svi gradjani koji su ucestvovali u javnom zivotu. onaj koji nije ucetvovao u javnom zivotu nazivan je idiotes ili kasnije, latinski, privatus. moze se cinit da je intelektualac u ovom slucaju isto sto i aktivista, ali nije tako. aktivista je osoba koja se zalaze za konkretnu ideju. aktivista je nizi pojam od pojma intelektualca.

intelektualac je ona obrazovana osoba koja bez obzira na licne interese javno iznosi svoje misljenje u svrhu korekcije ili napomene javnosti a u vezi sa odredjenim pojavama i slucajevima koji su od interesa za zajednicu kojoj pripada. tako da univezitetski profesor koji suti o anomalijama jednog drustva nije nista drugo nego idiotes ili privatus. obaveza svakog obrazovanog covjeka je da ucestvuje u javnom zivotu iznoseci svoje misljenje, cak i mimo vlastitih interesa. iako ovo zvuci prilicno idealisticki, zaista je tako i nikako drugacije.

problem naseg drustva je mozda upravo u tome sto nedostaje intelektualaca. dakle, nema dovoljno takvih osoba ni u medijima, ni na univerzitetima ni u politici ni u drustvu uopste. to sto kod nas stalno neko nesto govori, ocjenjuje, kritikuje ili naprosto samo isprazno pametuje to zaista ne znaci da su radi o intelktualcima, vec to znaci da su prisutni u javnom zivotu i da se zele prikaziti objektivno zainteresiranim za boljitak drustva.

biti intelektualac nije lako i zahtjeva brojna odricanja na koja mnogi nisu spremni i samim tim nisu intelektualci, vec u najboljem slucaju licemjeri sa znanjem koje ne sluzi nicemu i nikome. intelektualac je inicijator i/ili katalizator progresivnih drustvenih procesa u cilju opceg dobra.

BLOG ZA PAMETNE i one koji ce to tek postati :)
http://kolporter.blogger.ba
19/01/2013 01:05