BLOG ZA PAMETNE i one koji ce to tek postati :)

"Come, come again, whoever you are, come! Heathen, fire worshipper or idolatrous, come! Come even if you broke your penitence a hundred times, Ours is the portal of hope, come as you are."

19.01.2013.

.... (blog nota) neobjavljeni postovi 19-3-2012

pomalo je tuzno vidjeti ljude kako vjeruju u stvarnost posve nestvarnu. dugo su valjda trazili i tezili, predugo, i onda umorni poceli vjerovati u vlastiti zivot kao u fatamorganu. da su stvari onakve kakvim ih vide.

dodje tako vrijeme kada treba napraviti rez, amputirati zelje i snove kojima je istekao rok trajanja i zamijeniti ih novim, ostaviti stare navike i zamijeniti ih novim, manje stetnim.

19.01.2013.

... (blog insomnia) neobjavljeni postovi 25-8-2012

rijeci. nesanica. u mraku sobe, u tami glave, huce i odzvanjaju rijeci. one usamljene su najbucnije. misli i primisli uvijaju se poput sjene na zidu i plesu izvan ritma svojim nesigurnim korakom. izgubljen u vrtlogu jececih dilema izmedju dva vriska dvaju strahova zurim u crni plafon nesposoban da procijenim njegovu udaljenost, visinu. cujem povremeno krhotine razgovora prolaznika u daljini i ne slutim o cemu govore. i opet rijeci nemustog jezika ...

19.01.2013.

sta je to intelektualac? (blog meditacija) neobjavljeni postovi 25-7-2011

intelektualac! cesto koristen izraz. precesto. osim u famoznoj pjesmi ramba amadeusa uglavnom nema pejorativno znacenje. mnogi sa ponosom isticu da su intelektualci. cesto cujemo nekoga da za nekoga afirmativno tvrdi da je intelektualac. uglavnom, intelektualac etimoloski ima direktnu vezu sa intelektom, sto je evidentno, ali sta je zaista intelektualac?

da li je intelektualac covjek koji je procitao puno knjiga i stekao veliko obrazovanje? procitati puno knjiga ne mora znaciti i veliko obrazovanje. npr. moj bivsi profesor aleksa buha je procitao puno knjiga, cak je i preveo neke znamenite knjige sa njemackog jezika, ali ako cemo biti vjerni hegelovoj interpretaciji obrazovanosti profesor buha je za razliku od svog djetinjstva kada je bio samo malodobna seljacina, nakon sto je procitao kamion knjiga postao seljacina koja je procitala puno knjiga, ali ta seljacina nije stekla obrazovanje u hegelelijanskom smislu te rijeci. jer obrazovanje znaci upravo ono sto sama rijec kazuje: obrazovati se, oblikovati se ucenjem, edukacijom i slicno. aleksa buha kao ideolog sds. odn. ideolog teroroisticke partije koja je terorizirala gradjane i provela genocid nije obrazovan jer da jeste ne bi mu bila imanentna mrznja prema drugom i drugacijem. samim tim, intelektualac nije nuzno covjek koji je procitao puno knjiga.

da li je inteletualac covjek koji se u svom poslu sluzi prvenstveno i/ili iskljucivo intelektom? cini se na prvu pomisao da je upravo tako. medjutim, ne postoji niti jedan poziv koji iskljucuje intelekt. tako da je i stolar i prodavac opanaka u tom smislu intelektualac. (wikipedia kaze: An intellectual is a person who uses intelligence (thought and reason) and critical or analytical reasoning in either a professional or a personal capacity.) ne mogu se sloziti sa ovako naivnom i uopstenom definicijom.

da li je intelektualac osoba koja je umjetnik ili naucnik? ne nuzno. postoje brojni umjetnici koji nisu u stanju nista smisleno reci ili napisati o svom djelu. a postoje i naucnici koji se bave razvojem sjemenskog luka ili nekom drugom poljoprivrednom disciplinom ili hortikulturom.

po mome (lazno) skromnom sudu intektualac je obrazovana osoba koja ucestvuje u javnom zivotu tako sto djeluje kao svojevrsni korektiv. u grckom polisu su to bili svi gradjani koji su ucestvovali u javnom zivotu. onaj koji nije ucetvovao u javnom zivotu nazivan je idiotes ili kasnije, latinski, privatus. moze se cinit da je intelektualac u ovom slucaju isto sto i aktivista, ali nije tako. aktivista je osoba koja se zalaze za konkretnu ideju. aktivista je nizi pojam od pojma intelektualca.

intelektualac je ona obrazovana osoba koja bez obzira na licne interese javno iznosi svoje misljenje u svrhu korekcije ili napomene javnosti a u vezi sa odredjenim pojavama i slucajevima koji su od interesa za zajednicu kojoj pripada. tako da univezitetski profesor koji suti o anomalijama jednog drustva nije nista drugo nego idiotes ili privatus. obaveza svakog obrazovanog covjeka je da ucestvuje u javnom zivotu iznoseci svoje misljenje, cak i mimo vlastitih interesa. iako ovo zvuci prilicno idealisticki, zaista je tako i nikako drugacije.

problem naseg drustva je mozda upravo u tome sto nedostaje intelektualaca. dakle, nema dovoljno takvih osoba ni u medijima, ni na univerzitetima ni u politici ni u drustvu uopste. to sto kod nas stalno neko nesto govori, ocjenjuje, kritikuje ili naprosto samo isprazno pametuje to zaista ne znaci da su radi o intelktualcima, vec to znaci da su prisutni u javnom zivotu i da se zele prikaziti objektivno zainteresiranim za boljitak drustva.

biti intelektualac nije lako i zahtjeva brojna odricanja na koja mnogi nisu spremni i samim tim nisu intelektualci, vec u najboljem slucaju licemjeri sa znanjem koje ne sluzi nicemu i nikome. intelektualac je inicijator i/ili katalizator progresivnih drustvenih procesa u cilju opceg dobra.

BLOG ZA PAMETNE i one koji ce to tek postati :)
<< 01/2013 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

zajedno smo skupa

posljednji zapisi

privatne poruke
na putu u nigdje
zaborav i sjecanje
dodje mi da vrisnem svoje ime
silence is sexy
11541
u sumrak dana nezavisnosti
o snijegu, tisini i cistoci
amor fati
pricam ti pricu
pomracenje uma ili opis stanja stvari
u crnoj rupi iskopanoj po vlastitoj mjeri
nota o sreci i kako je steci
pred praskozorje
opasne misli i sulude ideje
o, mozda hamletu, te pomalo o vodi i zasigurno o uzaludnosti covjekovoj
s ovu stranu dobra i zla
momentum
idemo, svi, zajedno
obicno jutro
mi vida
samozaborav i zaboravljanje
danas
dobro jutro
uzbrdo i protiv vjetra na putu ka sreci
hic et nunc
ti svoje - oni svoje
blago tebi
recimo, cini se da
sjena i opsjena ili: treperiti ili biti
o ugrozenosti i ostalim pojavama u prirodi i drustvu
nepodnosljiva tezina postojanja
sanjati, sanjati, mozda spavati
odjeci u prazno
o zivotu i povracanju sebi
kao dah na staklu
rijeci i slova - jucer, danas, sutra
mirno more i sigurne luke
skroviste
umoran, sam
zasto?
kad sreca poljubi
super supper
a joooj
sretnost ili spretnost
sesti ili sedmi dan u sedmici, svejedno je
jos jedan lijep dan
ja jos uvijek cekam dok ti pleses
pretenciozna napomena o sreci
o ekvilibristici, tunelu i svjezem zraku
odluci se
kamen u lice
do tebe je
bliskost
udaljenost
kristalno sam
kako postajemo ono sto jesmo
krajolik konacnog
uzalud
novi pocetak
jutarnja naizgled dilema
nakon odiseje od snova do stvarnosti i nazad
sam sa samim sobom
dan poslije
posljednja stanica na putu u optimizam
blagdani, praznici, svetkovine
opusti se
haleluja
U noci punog mjeseca

FROWNLAND

My smile is stuck
I cannot go back to your Frownland
My spirit's made up of the ocean
And the sky 'n' the sun 'n' the moon
'n' all my eyes can see
I cannot go back to your land of gloom
Where black jagged shadows
Remind me of the coming of your doom
I want my own land
Take my hand and come with me
It's not too late for you
It's not too late for me
To find my homeland
Where a man can stand by another man
Without an ego flying
With no man lying
'n' no one dying by an earthly hand
Let the devils burn and the beggar learn
'n' the little girls that live in those old worlds
Take my kind hand
My smile is stuck
I cannot go back to your Frownland
I cannot go back to your Frownland

Don Van Vliet

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
544816

Powered by Blogger.ba