BLOG ZA PAMETNE i one koji ce to tek postati :)

"Come, come again, whoever you are, come! Heathen, fire worshipper or idolatrous, come! Come even if you broke your penitence a hundred times, Ours is the portal of hope, come as you are."

02.03.2008.

soma state (blog mindset)

Nauka? Divljak nabra obrve. Rijec mu je bila poznata. Ali sto je tacno znacila, to nije znao. Shakespeare i starci iz puebla nisu nikad spominjali nauku, a od Linde je cuo samo blijede nagovjestaje: nauka je nesto pomocu cega se prave helikopteri, zbog cega se treba smijati ritualnoj igri za kukuruz, sto sprecava bore i ispadanje zuba. On napreze sve svoje snage da bi shvatio smisao Upravljacevih rijeci. "Da", govorio je Mustafa Mond, "to je jos jedna stavka koja ulazi u cijenu srece. Nije samo umjetnost nespojiva sa srecom, nego i nauka. Nauka je opasna. Moramo je drzati na jakom lancu, s dobrom brnjicom." "Sto?" zaprepasti se Helmholtz. "Ali mi uvijek govorimo da je nauka sve. To je uobicajena hipnopedijska fraza." "Tri puta tjedno izmedju trinaeste i sedamnaeste godine", ubaci Bernard. "I sva ta naucna propaganda koju obavljamo u Visoj skoli ... " "Da, ali o kakvoj je nauci rijec?" sarkasticno upita Mustafa Mond. "Vi nemate naucnog obrazovanja, dakle ne znate cijeniti to. Ja sam u svoje vrijeme bio dosta dobar fizicar. Pretjerano dobar - taman toliko dobar da shvatim kako je sva nasa nauka samo jedna "Narodna kuharica", s ortodoksnom teorijom kuhanja koju nitko ne smije dovoditi u pitanje, i popisom recepata kojem se nista ne smije dodavati bez odobrenja glavnog kuhara. Sad sam ja glavni kuhar. Ali u mladosti sam bio radoznali prakuhar. Bio sam poceo kuhati na svoj nacin. Neortodoksno, ilegalno. U stvari, bavio sam se pravom naukom." On usuti. "I sto se dogodilo?" upita Helmholtz Watson. Upravljac uzdahnu. "Zamalo ono sto ce se dogoditi vama dvojici. Za dlaku me nisu poslali na neki otok." ___ Divni novi svijet, Aldous Huxley

02.03.2008.

magic words to steal your heart away (blog osvrt)

sinoc je u sarajevu u domu armije u okviru festivala sarajevska zima odrzan koncert susi hyldgaard trija. ukoliko zanemarimo stvari koje se ne mogu i ne smiju zanemariti, bio je to odlican koncert, a muziciranje uveliko iznad sarajevskih koncertnih standarda, koje cemo takodje zanemarati jer ne postoje. pored vise nego skromne tehnike, dvorana je, ukljucujuci i scenu i publiku, bila toliko osvijetljenja bijelim svjetlom da je zaista bilo tesko i muzicarima i publici ostvariti neki ozbiljniji estetski kontakt. bio je potreban ogroman napor da umjetnici jednostavno zbace sa sebe taj teret loseg zvuka i razbiju aerodromski ambijent, a da bi presli s onu stranu zbilje i priustili nam dogadjaj kakav je rijedak u nasem gradu u ovo doba godine. repertoar su cinili mnogi standardi od kojih posebno isticem porterov love for sale, ovo naravno iz osobnih razloga. medjutim, pored toga sto susi hyldgaard pjeva, svira klavir i harmoniku i sto se na nekoliko albuma dokazala i kao vrlo kompetentan autor, prate je i izvrsni basista jannik jensen i bubnjarka benita haastrup. ansambl je vrlo muzikalan i njihova interpretacija standarda sa jedne strane se vraca, da tako kazem, izvornom slagerskom maniru, a sa druge strane delikatnim aranzmanima, minimalistickom upotrebom klavijatura i laptopa hyldgaardove, perkusionistickim pristupom u ambijentalne svrhe haastrupove, i rasviranim bas linijama odlicnog jannika jensena, standardi kao my one and only love, breakfast at tiffany's i drugi, zazvucali su izuzetno zanimljivo i svjeze. bend je potpuno usviran i njihovo muziciranje nije puko isviravanje vec umjetnost koja ima svoj razlog i smisao postojanja. ovaj danski trio je pravi mali dragulj u ovogodisnjem programu sarajevske zime. isto tako ovo je jos jedan primjer da, nakon sto smo prije 7-8 ili vise godina u narodnom pozoristu u okviru ovog festivala gledali spektakularan koncert sjajnog william breuker kollektiefa, treba pratiti desavanja u gradu, jer sarajevo je cudo! svako malo neko zaluta. ovaj put je to bio danski trio susi hyldgaard, i sa ovog sam koncerta otisao razmisljajuci kako po ko zna koji put odlazim vise razocaran nego zadovoljan sa nekog koncerta u sarajevu koji je zaista mogao biti odlican, ali, eto, produkcija je zakazala i to na elementarnom nivou. bilo kako bilo, ovaj zanimljivi trio je ipak na najbolji nacin pokazao da je muzika mocnija od nestrucnosti organizatora koji je za ovaj koncert osigurao toliko tehnike da bi se jedva mogla otvoriti izlozba fotografija, a ne realizirati sofisticirane muzicke zamisli troje umjetnika.

BLOG ZA PAMETNE i one koji ce to tek postati :)

zajedno smo skupa

posljednji zapisi

privatne poruke
na putu u nigdje
zaborav i sjecanje
dodje mi da vrisnem svoje ime
silence is sexy
11541
u sumrak dana nezavisnosti
o snijegu, tisini i cistoci
amor fati
pricam ti pricu
pomracenje uma ili opis stanja stvari
u crnoj rupi iskopanoj po vlastitoj mjeri
nota o sreci i kako je steci
pred praskozorje
opasne misli i sulude ideje
o, mozda hamletu, te pomalo o vodi i zasigurno o uzaludnosti covjekovoj
s ovu stranu dobra i zla
momentum
idemo, svi, zajedno
obicno jutro
mi vida
samozaborav i zaboravljanje
danas
dobro jutro
uzbrdo i protiv vjetra na putu ka sreci
hic et nunc
ti svoje - oni svoje
blago tebi
recimo, cini se da
sjena i opsjena ili: treperiti ili biti
o ugrozenosti i ostalim pojavama u prirodi i drustvu
nepodnosljiva tezina postojanja
sanjati, sanjati, mozda spavati
odjeci u prazno
o zivotu i povracanju sebi
kao dah na staklu
rijeci i slova - jucer, danas, sutra
mirno more i sigurne luke
skroviste
umoran, sam
zasto?
kad sreca poljubi
super supper
a joooj
sretnost ili spretnost
sesti ili sedmi dan u sedmici, svejedno je
jos jedan lijep dan
ja jos uvijek cekam dok ti pleses
pretenciozna napomena o sreci
o ekvilibristici, tunelu i svjezem zraku
odluci se
kamen u lice
do tebe je
bliskost
udaljenost
kristalno sam
kako postajemo ono sto jesmo
krajolik konacnog
uzalud
novi pocetak
jutarnja naizgled dilema
nakon odiseje od snova do stvarnosti i nazad
sam sa samim sobom
dan poslije
posljednja stanica na putu u optimizam
blagdani, praznici, svetkovine
opusti se
haleluja
U noci punog mjeseca

FROWNLAND

My smile is stuck
I cannot go back to your Frownland
My spirit's made up of the ocean
And the sky 'n' the sun 'n' the moon
'n' all my eyes can see
I cannot go back to your land of gloom
Where black jagged shadows
Remind me of the coming of your doom
I want my own land
Take my hand and come with me
It's not too late for you
It's not too late for me
To find my homeland
Where a man can stand by another man
Without an ego flying
With no man lying
'n' no one dying by an earthly hand
Let the devils burn and the beggar learn
'n' the little girls that live in those old worlds
Take my kind hand
My smile is stuck
I cannot go back to your Frownland
I cannot go back to your Frownland

Don Van Vliet

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
544818

Powered by Blogger.ba